Történet: kezdetek

A kezdetek (1975-1981)

Az együttest Steve Harris alapította 1975 karácsonyán, nem sokkal később, miután elhagyta az előző bandáját a Smiler-t. Az együttes nevét Harris A Vasálarcos című filmből kölcsönözte.

Az alapító, Steve Harris és a gitáros Dave Murray a két legrégebbi Maiden tag. Több, mint 12 különböző felállás volt a '70-es években, mire kialakult egy stabilnak mondható csapat. Az eredeti énekes Paul Day volt, de távozásra kényszrült "energia és karizma hiánya miatt". Őt váltotta fel a Kiss rajongó Dennis Wilcock, aki tüzet és művért használt az élő fellépések alkalmával. Willcock a barátját, Murray-t meghívta a bandába a gitárosok, Dave Sullivan és Terry Rance frusztrálására, Steve számára ezzel betellt a pohár és 1976-ban idegiglenesen feloszlatta a Maiden-t, majd hamarosan újra összeállt a csapat Murray-vel, aki egyetlen gitárosként szerepelt.

1977-ben toboroztak egy új gitárost, Bob Sawyer-t, aki ellentétet korbácsolt Murray és Wilcock között, emiatt Harris megvált mindkettőjüktől. Novemberben egy szegényes koncertet adtak Bridgehouse-ban, Tony Moore segítségével a billentyűknél, Terry Wapram a gitárossal és Barry Purkis a dobossal, ezután Harris megvált ezektől a tagoktól. Dave Murray visszatért ismét és Doug Sampson lett a dobos. Egy szerencsés alkalom adódott a Red Lion pubban, Leytonstone-ban Paul Di'Anno énekes meghallgatására. Steve azt mondta: "Egyfajta minőség van a hangjában, érdesség vagy nevezd, aminek akarod, ami nagyszerű élt ad neki.".

Három évig játszott úgy a Maiden, hogy nem készült semmi felvétel tőlük, majd 1978. szilveszterén felvettek egy demót, aminek a címe The Soundhouse Tapes. Az akkori felállás a következő volt: Paul Di'Anno - ének, Dave Murray - gitár, Steve Harris - basszus gitár, Doug Sampson - dobok. Ez egy 3 számos attrakció volt, de mégis mind az 5000 példányt eladták pár hét alatt. Egy szám a demóról a Prowler első helyet nyert Neal Kay Heavy Metal Soundhouse toplistáján a Sounds magazinban. Az első album megjelenés egy Metal for Muthas című összeállítás volt a Sanctuary és a Wrathchild korai változataival.

1977. végétől 1978-ig Murray volt az egyetlen gitáros a bandában, amég nem csatlakozott Paul Cairns 1979-ben. Rövidesen, mielőtt stúdióba vonultak volna, Cairns otthagyta az együttest. Végül Dennis Stratton telepedett meg a gitárosi poszton. Kezdetben Dave Murray gyerekkori jóbarátját akarták erre a pozícióra, de Adrian Smith ekkor még elfoglalt volt a saját bandájában, az Urchin-ban. A dobok terén is kisebb változás történt, ugyanis Doug Sampson helyére Clive Burr került.

1979. decemberében az Iron Maiden egy komoly lemezszerződést kötött az EMI-jal.

Iron Maiden

Iron Maiden

Az album 1980-ban került kiadásra és a megjelenés első hetében 4. helyre került az Egyesült Királyság toplistáján, ezzel a banda vezető szerephez jutott a New Wave of British Heavy Metal mozgalomban. Ezután a Kiss együttes Unmasked turnéján előzenekarként szerepelhetett a Maiden, s úgyszintén játszhatott a nagy múltú Judas Priest előtt is. A Kiss turné után Dennis Stratton szakmai és személyi okok miatt távozásra kényszerült az együttesből, a helyére Adrian Smith került.

Killers

Killers

1981-ben a Maiden megjelentette a második albumát Killers címmel.