Történet: felfordulas

A felfordulás (1990-1994)

1990-ben Bruce Dickinson szóló karrierbe kezdett, a debütáló album a Tattooed Millionaire volt, a Gillan gitáros Janick Gers-szel. A banda ezidőtájt ment keresztül az első felállásbeli változáson hétéves időtartam alatt, amikor Adrian Smith gitáros elhagyta a csapatot. Bruce Dickinson szóló projectjének gitárosa, Janick Gers került Adrian helyére.

No Prayer For The Dying

No Prayer For The Dying

1990-ben jelent meg az Iron Maiden nyers hangzású, No Prayer For The Dying című, soron következő albuma, amely visszakanyarodott a heavy stílushoz. Ezen a korongon egy számban van benne társ szerzőként Adrian Smith keze, ez a Hooks In You, amit Bruce Dickinsonnal hoztak össze. Ez mind annak ellenére, hogy a Seventh Son után már nem vett részt Adrian a Maiden munkájában. Bruce Dickinson is elkezdett kísérletezni a hangjával és az énekstílusával. A Bring Your Daughter... To The Slaughter kislemez első helyre került az Egyesült Királyság toplistáin. 1990. december 24-én adta ki a banda és ez volt az első olyan kislemez, ami több formában jelent meg különböző B oldalakon, az egyik tartalmazta a tagok aláírását belekarcolva (csak 500db készült ebből).

Fear Of The Dark

Fear Of The Dark

Dickinson egy szóló koncertsorozatot vitt véghez 1991-ben mielőtt stúdióba vonult volna a Maidennel a Fear Of The Dark felvételéhez. Végül 1992-ben jelent meg a korong hivatalosan.

1993-ben Bruce Dickinson kivált a Maiden-ből és tovább folytatta szóló karrierjét. Viszont beleegyezett, hogy a csapattal marad egy 2 lemezes turné erejéig (később újra kiadták egyben a kettőt). Az első lemez az A Real Live One, amely 1986 és 1992 közötti számokat tartalmaz, 1993. márciusában jelent meg. A második korong címe A Real Dead One, 1974-1984 számait tartalmazza, utána került kiadásra, miután Bruce kivált az együttesből. 1993. augusztus 28-án volt a végső búcsúkoncertje, amelyről videó is készült Raising Hell címmel.