Történet: bevezetes

Az Iron Maiden

Az alább olvasható történtet Molnár Tamás (st_iron) fordította az interneten található ingyenes enciklopédia, a Wikipédia Iron Maiden-ről szóló szócikkéből. Ha valamilyen hibát fedezel fel, írd meg email-ben az iron/kukac/maiden/pont/hu címre!

Az Iron Maiden egy angol heavy metal banda kelet Londonból a NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) mozgalomból. 1975-ben alapította Steve Harris, basszusgitáros, aki korábban a Gypsy's Kiss és Smiler formációk tagja volt. Az Iron Maiden egyike a legsikeresebb és legbefolyásosabb bandáknak a heavy metál stíluban a maga világszerte eladott ~80 millió albumával.

Ivor Novello díjat nyertek 2002-ben a kiváló nemzetközi teljesítményükért.

A Maiden képviselte a műfajt számos fontos eseményen, a legjelentősebbek a Rock In Rio és az Ozzfest, a Black Sabbath oldalán, a doningtoni "Monsters of Rock" fesztivál, a "Download" fesztivál, a "Reading" és "Leeds" fesztivál.

A banda

Habár alapjában véve egy heavy metal banda, de hatással volt rá Thin Lizzy és a Deep Purple, továbbá a régebbi zenéjükben találhatók még punk elemek is.

Az Iron Maiden kabalafigurája Eddie, állandóan jelen van az album borítókon és természetesen az élő fellépéseken is fontos kellék. Derek Riggs rajzolta egészen 1992-ig, de volt több inkarnációja különböző művészektől, itt megemlítendő Melvyn Grant. Megjelent egy játékban, aminek a címe Ed Hunter, néhány könyvben, képregényekben és a bandával kapcsolatos különböző dolgokban (plakátok, képeslapok, stb).

A banda 1975-től napjainkig aktívan koncertezik, jelenleg 3 éves ciklusokban jelentet meg stúdió albumokat.