Nicko (Michael Henry) McBrain 1954 június 5-én született Londonban. Mint a dobosok nagy része, ő is korán kezdte a dobolást. "Alig voltam 12 éves, amikor láttam egy John Morello nevű dobost játszani. Azonnal hazarohantam, bevetettem magam a konyhába és nekiálltam megdolgozni az edényeket. Nem mondom, hogy édesanyám ezt rendkívüli lelkesedéssel fogadta volna, annál is inkább, mert a legtöbb edény maradandó károsodást szenvedett. Ebből kiderül, hogy ez a konyhai próba nemcsak az első, hanem az utolsó is volt. Mivel a lábasokat nem gyötörhettem tovább, átváltottam az üres kekszes dobozokra. Egy évvel a konyhai jelenet után szüleim végre belátták, hogy nem állhatják útját karrieremnek, és megvettek egy használt felszerelést számomra."

Nicko első zenekara egy trió volt, majd 15 évesen már egy blues zenekarban játszott. 1975 februárjában, 21 évesen lépett be ez első komolyabb zenekarba, a STREETWALKERS-be. Velük már lemezt is készített.

Egy év múlva ez örök mozgó Nicko továbbállt PAT TRAVERS bandájába. Ott három évig bírta, majd a 80-a évek elején a franciák akkori legismertebb heavy rock bandájának, a TRUST-nak lett a tagja. A Trust a Maiden előtt is fellépett a Beast turné során, akkor szövodött a kapcsolat.

Amikor Clive Burr távozott a Maiden-bol, egybol Nicko került a képbe, aki már unta az ingázást Anglia és Franciaország között. A fúzió létrejött, Nicko 1982 decembere óta a Maiden dobosa. McBrain a Vasszűz mellett több projectben is részt vett, csak hogy játszhasson, ha éppen a Maiden pihenőn van. Először 1985-ben Adrian-el és barátaival lépett fel néhány titkos buli erejéig, majd egy évvel késobb Steve Harris-el közösen vett részt egy The Full Metal Rackets elnevezésű projectben, ahol két híres teniszezővel, Pat Cash-el és John McEnroe-val játszottak együtt.

Nickot a 80-as évek eleje óta szponzorálta a Sonor és a Paiste cég. Ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy 1990-ben megcsináltatta önálló másfél órás dob videóját. Nicko ragyogó és legendás dobszólóján kívül, az ő sajátos humorával kisérve megismerkedhetünk a dob egyes részeivel, a dobolás alapjaival, valamint ellátogathatunk a Paiste gyárba, és a Beyer Dynamic-hoz, ahol a dobmikrofonokat készítik. A videó csúcspontja pedig a Rhythm of the Beast dal, ahol hősünk fúvósok, Hammond orgona és Dave Murray társaságában játszik.

A Sonor támogatása 1993-ban szűnt meg, Nicko azóta a Premier márkához nyergelt át. A dob videót úgynevezett dobklinika előadások követték. Nicko meg is turnéztatta műsorát, 1990 júliusában 10 helyszínen mutatta be tudását. Különféle zenei kiállításokon is feltűnt már a szponzorcégek színeiben. 1995-ben a pesti Maiden buli előtt pedig a magyar közönség és szakma is megismerhette Nicko dobklinikáját.

2004-ben egy saját hobbi zenekart is összehozott MCBRAIN DAMAGE néven, ahol barátaival zenél.

maiden.hu [ Scream For Me Hungary ] · ©2004-2010 · Adatvédelem · Impresszum