Dave Michael Murray 1956 december 23-án született London Edmunton városrészében, a Royal Midlesex kórházban. Két lánytestvére van, Paulina, aki hat évvel idősebb, és Janett, aki viszont három évvel fiatalabb nála.

A "Murray" név a skót és ír ősöktől származik, az apai oldalról. Ugyanúgy, mint Steve-nek, a foci volt Dave első szerelme. Aztán megfertőzte a zene, és onnantól kezdve csak az számított. Első zenekarát a középiskolai haverral, Adrian Smith-el hozta össze. A nevük Stone Free volt. A formáció rövidéletű volt, Dave továbbállt, s mindenféle zenekarokkal játszott, csakhogy tanuljon és játszhasson. Olyan bandákban penget, mint az Electric Gas, a The Secret. Majd újra összeáll Adriannal, és megalakítják az Evil Ways-t, amelyben Barry Tyler volt a dobos és John Hoye játszott basszusgitáron. Steve Harris hívó szavára onnan is elcsábítja.

Az Iron Maiden akkor még kezdeti stádiumban van, ezért Dave onnan is távozik, s újra Adrian oldalán tűnik fel, immáron a klubsikereket elérő Urchin zenekarban.

Arry nem adja fel, 77-ben újraszervezi csapatát, és sikerül újra meggyőznie Dave-t, hogy a Maiden a helyes döntés. Tényleg az volt a helyes döntés, hiszen Dave azóta is a Maiden tagja, a legnagyobb gitárosok egyike, stílusa egyből felismerhető. Virtuóz játékos, de dalírás terén mégsem termékeny, elvétve találunk Murray dalokat a Maiden történelemben. Kivételes játéka a Maiden lemezeken kívül a '85-ös Hear'n Aid lemez Stars című dalában, Nicko 1990-ben kiadott kislemezén, valamint Adrian második Psycho Motel lemezén is közreműködött. Amikor nincs turnén, Hawai-on él feleségével Tamarral és lányukkal Tasha-val.

maiden.hu [ Scream For Me Hungary ] · ©2004-2010 · Adatvédelem · Impresszum