Paul Bruce Dickinson 1958 augusztus 7-én született, az angliai Worksop-ban. Iskolai éveit Londonban töltötte. A középiskola után egyetemre ment történelmet tanulni. Bruce-t ekkor babonázta meg a zene, de először dobos akart lenni. "A haverjaim összehoztak egy kisebb bandát. Egy hálószobában próbáltunk, egyetlen erősítővel, abba dugta mindenki a hangszerét. Nekem két apró kongám volt, azt is a suli zeneszobájából csórtam el. Egyik nap épp a Beatles Let it be-jét gyakoroltuk, ugye köztudomású, hogy abban egészen magas fekvésű témák is vannak. Szegény énekes srác, szó szerint leizzadt a feladattól. A többiek meg szóltak nekem, hogy ne verjem már azokat a dobokat, inkább menjek, próbáljak segíteni a fiúnak."

Bruce-t nem sokkal később kirúgták a suliból és egy környékbeli iskolába került. Hamar megtalálta a társakat ott is, de már énekesként szerepelt. A banda a STYX nevet viselte, bár ez nem volt azonos a világhírű névrokonnal. Az igazi áttörést az 1977-ben létrejött SHOTS zenekar jelentette, akikkel Bruce már a környék pubjaiban énekelhetett, és még ideje is maradt az egyetemi tanulmányaira. Velük készíti élete első stúdiófelvételét, majd a SPEED nevű formáció tagja lesz, akikkel szintén kipróbálhatja magát a stúdióban.

Két évvel később komoly ajánlatot kap. Paul Samson hívja zenekarába a SAMSON-ba. Dickinson akkor még nemet mondott az aktív zenélésre, az egyetem miatt. Ezért a Survivor albumon még vendégzenész, de 80-ban már teljes gőzzel nyomul a Samson énekeseként. Két klasszikus albumot készítenek közösen, valamint a Survivort is felveszik újra Bruce-al. A Samson befutott zenekar lett. Aktívan turnéztak, többsör is felléptek közösen a Maiden-nel, valamint részt vettek a híres Reading fesztiválon is. A bulin jelen van Steve Harris és Rod Smallwood is, azzal a nem titkolt szándékkal, hoyg meggyőzzék Dickinson-t legyen a Maiden énekese. A fúzió létrejön, és elkezdődik a legenda.

Bruce 1990-ben érzi úgy, hogy a Maiden nélkül kell megpróbálnia érvényesülni. Kiválásról nincs szó, csak egy szólólemezről, amit régi haverjával Janick Gers-el készít el. A lemez sikeres, Bruce mégis folytatja a munkát, mint Maiden énekes. 1993-ban aztán úgy dönt, kiszáll, és a saját zenéjét fogja játszani.

Az EMI és a Sanctuary menedzsment támogatásával, két félredobott lemezanyag után Roy Z és bandája a Tribe of Gypsies elkészítik a megfelelő lemezt Bruce számára. A Tribe csak a lemezen játszik, így Bruce-nak össze kell hozni egy bandát, akikkel koncertezhet. Először Alex Dickson tűnik fel, majd jönnek a többiek, Chris Dale (basszus) és Alex Elena (dob).

A lelkes fiatalokból álló csapat elindul a rég várt turnéra. Az eredmény egy koncertlemez. Bruce szakítani próbál a neve adta skatulyából. Ennek első jele a Skunkworks produkció, ami előtt nem csak a szakma, de a rajongók is értetlenül álltak. A kísérletezős anyag megbukott, Bruce menesztette zenekarát, és felkereste Roy Z-t, egy esetleges közös munka reményében. Újra a Tribe tagjaival folyik a munka, kiegészülve a régi haverral, Adrian Smith-el, aki szívesen mond igent Bruce hívó szavára. A visszatérés fergeteges. A szakma elismerően bólogat, a rajongók pedig örülnek, hogy Bruce újra metal zenét játszik, ráadásul nem kevés Maiden beütéssel. Egy évvel később egy újabb kiváló lemez, majd jön a nagy meglepetés, 1999 elején Bruce és Adrian újra a Maiden tagja lesz. Dickinson szólópályája ettől függetlenül tovább folytatódik, egy Samson újjáalakulásnak viszont sajnos nem lehetünk tanui, mivel Paul Samson 2002-ben rákban elhunyt (R.I.P.).Az Iron Maiden és a szólókarier mellett számtalan lemezen szerepelt, mint vendégénekes. Bruce Dickinson zsenialitása nemcsak zenei tehetségében rejlik. Széles érdeklődési körének köszönhetően sok területen kiemelkedőek a tettei. Főállásban egy légitársaságnál (Astraeus Airways) pilóta, sportversenyeken elért helyezései révén egykor a brit szigetek egyik legjobb törvívójának mondhatta magát, Air Raid Siren néven saját kiadót alapított és megjelent két könyve (The Adventures Of Lord Iffy Boatrace 1990, The Missionary Position 1992) is.

Kétszer nősült, második feleségét, Paddy-t 1987-ben ismerte meg Japánban. Három gyereke van, két fia (Austin és Griffin) és egy lánya (Kia).

maiden.hu [ Scream For Me Hungary ] · ©2004-2010 · Adatvédelem · Impresszum