Adrian Frederick Smith 1957 február 27-én született Londonban. 1972-ben alakítja meg első zenekarát az EVIL WAYS-t iskolatársával, Dave Murray-el.

A két T-Rex rajongó útja azonban szétvált. Dave később Steve Harris hívószavára a Maiden tagja lett, Adrian pedig megalakította az Evil Ways romjain az URCHIN-t. Adrian mellett Maurice Coyle kezelte a másik gitárt, Alan Levett játszott basszusgitáron, adobos pedig maradt Barry Tyler. Kezdetben, Davis Hall személyében énekese is volt a formációnak, de 1977-től a Adrian vette át az énekesi szerepet. A zenekar az áttörés küszöbén, lemezszerződéssel a kézben 1980-ban, hirtelen feloszlott. Ekkor Adrian egy rövid életű zenekart alapított Andy Barnett nevű haverjával BROADWAY BRATS néven, ám ekkor már a levegőben lógott a nagy lehetőség. Miután Dennis Stratton elhagyta a Maident, Dave, régi zenésztársát ajánlotta a posztra, amit meg is kapott. Szóba került Phil Collen is, aki viszont akkor a Def Leppard-ot választotta. Adrian a Maiden fénykorának meghatározó alakja volt, aztán 1989-ben úgy döntött megpróbálja egyedül. A többi Maiden- ből távozott zenésszel ellentétben, neki utána is sikerült minőséget letennie az asztalra.

Először A.S.A.P. (Adrian Smith And Project) néven készített egy műfajában (AOR) kiváló lemezt, amin énekelt is. A formációt két régi haverjával, Andy Barnett-el és Dave Colwell-el hozta össze, akik 1985-ben a Marquee klubban adott Nicko-Adrian közöskoncerten is ott voltak (bővebben lásd. Iron Maiden sztori). A formáció egyetlen lemezén Robin Clayton kezelte a basszusgitárt, Richard Young a billentyűs hangszereket, Ringo Starr fia, Zak Starkey pedig a dobokat.

A project után Adrian a THE UNTOUCHABLES és a SKELETON CREW nevű zenekaraival próbálkozott sikertelenül. 1995 végén sikerült egy kiváló zenészekből (Solli-ének, Gary Leideman-basszus, Mike Sturgis-dob) álló csapatot összehoznia, ez volt a PSYCHO MOTEL. A zeneileg ismét kemény kötésű zenekar sem volt túl hosszú életű. A második lemez után (amin már Andy Makin énekelt) végetért az a történet is. Közben vendégzenészként szerepelt Michael Kiske (ex-Helloween) szólólemezén, majd szövetkezett Bruce Dickinson-nal, egy nagy visszatérés reményében. A visszatérés sikerült, olyannyira, hogy egészen a Maiden-ig tartott. Adrian újra teljes értékű Maiden tag, s talán a Psycho Motel is újra kinyit egyszer.

maiden.hu [ Scream For Me Hungary ] · ©2004-2010 · Adatvédelem · Impresszum